Udskyd ikke din glæde til i morgen.
 
Sunde Livsstils Tip: Forslag til sikker styrketræning
 
Styrketræning er ikke kun for bodybuildere. Ligesom konditionstræning, er styrketræning vigtigt for alle og det bør være en del af vores træning. Hvis du aldrig har trænet med vægte før, kan det måske virke lidt skræmmende. Men så længe du starter forsigtigt op og får den rette vejledning er styrketræning en sikker og effektiv træningsform for de fleste mennesker.
 
Brug de 6 forslag nedenfor, for at få mest muligt ud af din styrketræning.
 
1. Fokuser på teknikken ikke belastningen. God teknik, betyder at øvelsen gennemføres korrekt med en jævn og langsom bevægelse, så øvelsen “rammer” den eller de muskler, den er tiltænkt. Dårlig teknik, kan give skader og ringe effekt. “Jeg vejleder ofte personer i at løfte lettere vægte, for på den måde at sikre at øvelsen gennemføres korrekt. Hvis vægten er høj, vil personens fokus være på det, i stedet for den gode teknik” siger mestertræner Josie Gardiner. Koncentrer dig om, at udføre langsomme, jævne og kontrollerede bevægelser både når vægten løftes og sænkes, når du lærer en ny øvelse. Du kan altid tilføje mere vægt, hvis du vil udfordre dine muskler, når du ved hvordan du gennemføre øvelsen korrekt.
 
2. Hastighed, hastighed. Hastighed er meget vigtigt. Hastighed hjælper dig til at holde kontrol i stedet for bare at løfte belastningen. Skift nogle gange hastighed – for eksempel tæl til 3 når du sænker vægten og tæl til 1, når du løfter vægten, i stedet for at løfte på 2 og sænke på 2 – dette er en god teknik til at øge styrken.
 
3. Træk vejret. Blodtrykket stiger, hvis du holder vejret under hele øvelsen. Pust ud når bevægelsen er svær (mod tyngdekraften) og indånd når bevægelsen er let (med tyngdekraften).
 
4. Udfordrer altid dine muskler. Belastningen på en øvelse bør justeres over tid. Vælg en belastning som er så tilpas stor, at du kun lige kan tage de antal gentagelser, som dit program foreskriver (mellem 6 og 12). Test dig selv en gang imellem, ved at tage alle de gentagelser, du kan, korrekt udført og med den belastning, du plejer at bruge, hvis du kommer over det antal gentagelser som dit program foreskriver, er din belastning for lav og den skal sættes op. Du kan også tilføje et ekstra sæt til din træning (op til tre sæt pr øvelse); eller træn en ekstra dag om ugen (så længe du hviler hver muskelgruppe i 48 timer, før du træner den igen).
 
5. Regelmæssig træning. At træne alle ens muskler 2 til 3 gange om ugen er det ideale.
 
6. Giv dine muskler hvile. Effektiv træning, som styrketræning, forårsager en slags “hudafskrabning” i muskelvævet. Musklerne vokser sig stærkere, når disse “hudafskrabninger” heler. Der skal derfor altid gå mindst 48 timer mellem man træner en muskel, så den kan komme sig. Hvis du f.eks. træner et split styrketræningsprogram, kan du træne den ene halvdel af kroppen om mandagen, den anden halvdel om tirsdagen, den første halvdel igen om onsdagen, den anden halvdel igen om torsdagen, o.s.v..

 

Ønsker du at vide mere så kontakt os her

Fin Form Tommerup

Tallerupvej 85
5690 Tommerup
Tlf. 64 76 31 71
tommerup@finform.dk

Fin Form Bellinge

Brændekildevej 11
5250 Odense SV
Tlf. 65 96 00 55
bellinge@finform.dk

Fin Form Havdrup

Tallerupvej 85
Havdrup
Tlf.
havdrup@finform.dk